Így nem is volt kérdés, hogy mit készítek a családi ebédre desszertként:)
*A recept egy Nők lapja konyhája receptadaptáció*
Hozzávalók
A piskótához:
- 4 tojás
- 8 dkg cukor
- 1 tk sütőpor
- 2 dkg cukrozatlan, sötét kakaópor
- 8 dkg liszt
A krémhez:
- 4 dl tej
- 10 dkg cukor
- 1 ek vanília aroma vagy egy vaníliarúd kikapart belseje
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 15 dkg puha vaj
- 50 dkg gesztenyemassza
- 1 ek rum aroma vagy 2 cl rum
A dekorációhoz: 20 dkg étcsokoládé, fehér csokoládé forgács
1. Elkészítjük a piskótát.
Kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjéből a cukorral habot verünk és hozzákeverjük a sárgáját, sütőport, lisztet és a kakaóport (átszitálva!)
Kb 30x30-as tepsiben kisütjük a piskótát 180fokon, 8-10 perc alatt.
2. A következő rész elég fontos annak érdekében, hogy a tekerésnél ne törjön a piskóta!
A meleg piskótát egy enyhén vizes konyharuhára borítjuk. A sütőpapíros oldala van így felfelé. A sütőpapírt óvatosan lehúzzuk (egy kicsit be is nedvesíthetjük, így egyszerűbben lejön!). A piskótát a konyharuhával együtt felcsavarjuk (ennek nem kell nagyon szorosnak lennie). Hagyjuk, hogy így hűljön ki a tészta, így már hidegen is egy meghajlott alakban lesz!
3. Elkészítjük a krémet!
Megfőzzük a pudingot a tejjel és a cukorral, majd kihűtjük!
Lereszeljük a gesztenyepüré felét (25dkg, általában egy tömb) és kikeverjük a puha vajjal és a vanília és rum aromákkal. Végül hozzákeverjük a kihűlt pudingot.
4. A piskótát vastagon megkenjük a krémmel (nekem kellett hagyni egy kicsit, mert kifolyt a felesleg!). A maradék 25dkg gesztenyepüréből egy kb két ujj vastagságú rudat készítünk, és ezt a piskóta felénk közelebb eső feléhez tesszük. Így csavarjuk fel a tekercset, naaaagyon óvatosan!
5. Végük megkenjük az olvasztott étcsokival és a fehércsoki forgáccsal dekoráljuk. Egy éjszakát pihentetjük a roládot és másnap már vághatjuk is a szeleteket!:)
Jó étvágyat!
Noémi
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése