2017. július 23., vasárnap

CSÍKOS MÉTERESKALÁCS - TORTA!

Amikor megkéredzem anyukámat, hogy milyen sütit szeretne a születésnapjára, a méteres kalács mellett döntött. Azonban, én mindenképpen szülinapi tortát szerettem volna neki készíteni, így arra gondoltam, hogy megpróbálom a méteres kalácsot torta formájába önteni.

Szerencsémre, a régi Nők Lapja Konyha magazinokat lapozgatva találtam is egy ilyen receptet, úgyhogy ma ezt szeretném megosztani veletek!:)



Hozzávalók: (22 cm átmérőjű tortakarikához)

A piskótához:                                                                      A krémhez:
- 6 tojás                                                                                -2 csomag puncsos pudingpor
- 200 g kristálycukor                                                           - 7 dl tej
- 180 g olvasztott vaj                                                           - 150 g kristálycukor
- 1,5 dl langyos víz                                                              - 300 g puha vaj
- 300 g liszt                                                                          - 2 ek rum aroma
- 1 csomag sütőpor
A kakaós piskótához: + 6 ek cukrozatlan kakaópor

A bevonathoz:
- 150 étcsokoládé
- 3 ek étolaj

1. Kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjéből kemény habot verünk a kristálycukor felével, a sárgáját elkeverjük a cukor másik felével, az olvasztott vajjal és a langyos vízzel. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot is. A tésztát két részre osztjuk és az egyik felébe belekeverjük a kakaóport.
2. A fehér tésztát beleöntjük a sütőpapírral bélelt tortakarikába. 170°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük tűpróbáig. Mikor kihűlt a tészta, vízszintesen félbe vágjuk.
3. A kakaós tésztát egy 25x30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsiben egyenletesen elkenjük és 170°C-ra előmelegített sütőben megsütjük (ne süssük túl, hogy ne legyen nehéz feltekerni). Ezt a tésztát konyharuhába bugyolálva hagyjuk kihűlni.
4. A krémhez megfőzzük a pudingot a tejjel és a cukorral, ezt is teljesen kihűtjük. A puha vajat és a porcukrot robotgéppel elkeverjük a rum aromával együtt, majd lassan adagolva összeforgatjuk a kihűlt pudinggal.
5. A kerek torta mindkét felét megkenjük kevés krémmel (ez lesz az alja és a teteje a tortának). Kevés krémet a torta körbekenéséhez is félreteszünk.
6. A kakaós lapot a maradék krémmel egyenletesen megkenjük és 4 cm széles csíkokra vágjuk (a hosszabbik irányban). Az egyik csíkot elkezdjük feltekerni , majd mikor elfogy a végéhez hozzáillesztjük a következő csíkot, azzal tekerjük/görgetjük tovább. Addig illesztjük, hozzá a csíkokat, amíg elfogynak és egy nagy korongot kapunk, mely akkora mint a torta átmérője. A tekercset az egyik megkent tortalapra fektetjük,majd a másikkal befedjük. A félretett krémmel körbekenjük, majd hűtőbe tesszük dermedni.
7. A krém dermedése után befedjük a vízgőz felett olajjal megolvasztott csokival és ismét hűtőbe tesszük. Mikor a csokimáz is megszilárdult, forró vízbe mártott késsel szeleteljük.



Jó étvágyat!
Noémi:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése