Oldalak

2016. augusztus 7., vasárnap

VANÍLIÁS-SZEDRES KRÉMPITE!

Belecsöppentünk a nyár utolsó hónapjába, Boldog Augusztust! :)

Az utóbbi időben szinte csak a pitékért élek, így azt gondoltam, hogy megmutatom az aktuális nagy kedvencet, a Vaníliás-Szedres Krémpitét! 
A sütőre csak pár perc erejéig lesz szükségünk, mindkét krémet főzni fogjuk! 

A család nagy kedvence lett ez a sütemény, és a minta a tetején megkoronázta a megjelenését! Még a szederszezonban érdemes elkészíteni!

VANÍLIÁS-SZEDRES KRÉMPITE!




Hozzávalók / 28cm-es piteformához

A kekszes alaphoz
- 200g keksz (én kókuszosat használtam)
- 6 ek olvasztott vaj

A vaníliás krémhez
- 475ml tej
- 50g cukor
- 3 tojás sárgája
- 1 egész tojás
- 35g kukoricakeményítő
- 70g cukor
- 2ek vaj
- 1 ek vanília aroma

A szederfőzethez 
- 150g szeder
- 2,5-3 ek méz
- 1 tojás sárgája
- 1 tk(!) vaj

Kekszes alap
Vajazzuk ki a piteformát!
A kekszet por állagúra daráljuk, és hozzáadjuk az olvasztott vajat. Kézzel egy kicsit összedolgozzuk, és az egészet a formába borítjuk. A tenyerünkkel eloszlatjuk és belelapogatjuk, ne hagyjuk ki a széleket se!
180 fokra előmelegített sütőben, 10 percig sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni!

Vaníliás krém
A tejet és az 50g(!) cukrot elkezdjük közepes lángon melegíteni.
A tojások sárgáját és az egész tojást egy kicsit felverjük, és hozzákeverjük a kukoricakeményítőt, és a 70g(!) cukrot. 
Amikor felforrt a tej a cukorral, folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a tojásos keverékünkhöz.
Most az egészet visszaöntjük a lábosba, és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Végül hozzáadjuk a vajat, a vanília aromát, és elkeverjük. 
A krém tetejét alufóliával lefedjük, úgy hogy tejesen hozzáérjen a fólia a krém tetejéhez. Ez megakadályozza a hártya képződését a felszínen!
Hűtsük ki teljesen!

Szederfőzet
A szedreket egy lábosba tesszük és elkezdjük főzni a mézzel.
Amikor már elég vizet eresztett, és kis buborékok láthatóak, akkor levesszük a tűzről.
Hozzákeverjük a tojássárgáját, és a vajat, majd teljesen kihűtjük!

Összeállítás
A vaníliás sodót beleöntjük a kekszes piteformába, és egyenletesre kenjük a tetejét.
A szedres mintához pedig karikákat kell kialakítanunk. Én egy kis kávéskanalat használtam, és középről kezdtem egy kis tömött körrel, és aköré csöpögtettem az egyre szélesedő karikákat. 
Utolsó lépésként, egy hústűvel középről(!) indulva vonalakat húzunk kifelé. 

A szederfőzetből maradni fog a végén, de mi a szeletekre öntöttük, ami igazán kiegészítette a süteményt!



Jó étvágyat!
Noémi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése