2016. november 6., vasárnap

ŐSZI ERDŐ SÜTŐTÖK PITE!

#Halloween sorozat miatt eléggé elhanyagoltam az "alap" őszi recepteket, amik nem igazán ijesztő vagy Halloween témájú édességek.
Ma ezt szeretném bepótolni, még mielőtt belevágunk a karácsonyi/téli szezonba (amit már alig várok!!!).

A sütőtök pite inkább Amerikában közkedvelt, itthon még nem igazán hallottam senkitől, hogy egyáltalán tud a létezéséről. Márpedig, szerintem egyszer mindenkinek ki kell próbálnia ezt a fantasztikus süteményt, mert életre szóló élménnyel fog gazdagodni! (Igen, ahogy itt is olvasható, eléggé bejött nekünk.:D)

A dekorációban próbáltam egy kis erdőrészletet megjeleníteni a csokifákkal és a kis mókusokkal. Ez már csak a kreatív része, tényleg bárhogy lehet díszíteni, vagy akár simán is lehet hagyni!

ŐSZI ERDŐ SÜTŐTÖK PITE!





Hozzávalók

- Pitetészta  (az én receptem ITT! olvasható! Ezt megfeleztem, mivel a tetejét nem kell bevonnunk a pitének!)

- 450g sült tökpüré (egyszerűen megsütjük a tököt, és kikaparjuk a belsejét)
- 240ml habtejszín
- 3 tojás
- 190g nádcukor
- 2 tk őrölt fahéj
- 1/2 tk reszelt gyömbér (lehet szárított is)
- egy csipetnyi őrölt szerecsendió
- 60ml tej
- 1 tojás egy kis habtejszínnel kikeverve a kenéshez

A dekorációhoz
- a maradék pitetészta
- bármilyen erdei kisállatos sütikiszúró (esetemben mókus)
- olvasztott csokoládé

1. Egy közepes méretű tálban, habverő segítségével összekeverjük a tökpürét a tojással, tejszínnel és a tejjel.
2. Egy nagy tálban pedig összekeverjük a nádcukrot, fahéjat, gyömbért és szerecsendiót.
3. A pürés mixet beleöntjük a száraz összetevős tálba és alaposan kikeverjük a masszát.
4. A pitetésztát kinyújtjuk, és kivajazott piteformába tesszük. Alaposan belenyomogatjuk, behajtjuk a széleit és villával megszurkáljuk az alját.
5. A kibélelt formába öntjük a tökös masszát (kb 3/4-ig!), és 190 fokra előmelegített sütőben sütjük 55-60 percet. Fontos, hogy 25 perc sütés után alufóliával fedjük e a pite szélét, hogy ne égjen meg!
Tartsuk rajta a szemünket, amikor egy kicsit elkezd barnulni a teteje, kivehetjük!
6. Hagyjuk teljesen kihűlni (ezalatt a kicsit megemelkedett sütőtökös rész is le fog ereszkedni)

Dekorálás:
1. A megmaradt pitetésztából szaggassunk erdei állatokat, esetleg faleveleket.
Ezeket süssük ki, és hagyjuk kihűlni!
2. A csokit megolvasztjuk, és dekoráló zacskóba töltjük, kivágjuk a végét. Nem volt semmiféle sablonom. Igazából, csak szabad kézzel rajzoltam egy pár rendezetlen őszi fát zsírpapírra (oké, lehet, hogy egy kicsit téliesre sikerültek:D). Ezeket betesszük a hűtőbe, amíg meg nem szilárdulnak.
3. A pite összeállításához pedig elrendezem a kis "tájképet" a fákkal, mókusokkal és avart készítek a maradt sütőtökpüréből + egy kis csokiból.

Tejszínhabbal a legfinomabb!:)







Jó étvágyat!
Noémi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése