2016. december 18., vasárnap

ÜNNEPI DIÓS HÓKIFLI HÓEMBER! #Karácsony

Aki ismer, az tudja, hogy odavagyok az ünnepi időszakért, és az imádatom természetesen lefedi a tipikus desszerteket is.
Ennek ellenére, már egy kicsit unom a megjelenésüket, ezért idén úgy döntöttem, hogy feldobom a sütiket valami különlegességgel.

Rögtön a híres diós hókifli jutott eszembe, amit hóemberek alakjában tálaltam és dekoráltam. Ha belegondolok, így már valójában nem is kiflik, de megmaradtam ennél az elnevezésnél, hiszen így mindenkinek egyértelmű, hogy melyik édességről van szó.

ÜNNEPI DIÓS HÓKIFLI HÓEMBER!



Hozzávalók

A hókiflikhez:
- 250 g hideg vaj
- 110 g darált dió
- 85 g porcukor
- csipet só
- 330 g finomliszt

A dekoráláshoz
Hóember kalap:
- nápolyi + olvasztott tejcsokoládé
A hóember arca, keze és a gombok:
- zacskóba töltött olvasztott csokoládé


A hókifli elkészítése:
1. A lisztet, sót és a porcukrot egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáöntjük a darált diót és elkeverjük.
2. Kisebb kockákra vágjuk a hideg vajat és elkezdjük vele összegyúrni a tésztát. Ez eltarthat egy ideig, de tartsunk ki, és addig gyúrjuk, amíg össze nem áll a tészta.
3.  Csomagoljuk fóliába és hűtőben pihentessük 1 órát.
4. A hideg tésztából formáljunk gömböket három méretben (Egy hóemberhez három darab fog kelleni!). A hóember alja a legnagyobb (45g), a teste közepes (20g), a feje pedig arányosan a legkisebb (5g). Természetesen méregetés nélkül is elkészíthetjük a gömböket.
5. A sütigömböket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 175-on, 10-12 percig sütjük!
6. Még langyosan porcukorba forgatjuk őket.

Összeállítás, dekorálás:
1. A különböző méretű gömböket nagysági sorrendben egymásra tesszük. "Ragasztóként" használjunk olvasztott csokoládét!
2. A kalap elkészítéséhez nápolyi szeleteket vágunk kisebb-nagyobb darabokra. A kalap alja egy szélesebb darab, a teteje pedig kettő kisebb és keskenyebb darab nápolyi lett. Az összeerősítésre itt is olvasztott csokoládét használtam.
A kész kalapokat feltehetjük a hóemberek fejére, szintén egy kis csokoládéval!
3. Az archoz ismét előkerül az olvasztott csoki. A dekorálás leegyszerűsítéséhez érdemes egy zacskóba önteni, aminek a végét kivágva megrajzoljuk az arcot, a gombokat és a kezet a test oldalára.



El is  készültek a diós hókiflik, amik már nem a hagyományos kifli formában pompáznak, hanem ünnepi hóember alakot öltöttek.
Egy kis tejjel, esetleg extra porcukorral tökéletes reggeli, ebéd, vacsora!

Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése