Ha esetleg egy halloweeni bulit rendeztek vagy csak szeretnétek valami szezonálisat készíteni, akkor szerintem olvassatok tovább!:)
Az alaprecept egy diós teasütemény egy elég különleges formában. Igazából bütykös, érdes boszorkányujjakat készítünk egy kis "vérrel" megspékelve.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 20 darált dió
- 10 dkg cukor
- 1 egész tojás
- 10 dkg sótlan mandula
- olvasztott csoki
A tésztarecept nagyon egyszerű. Először a száraz összetevőket keverjük el, majd ehhez hozzáadjuk a tojást és a vajat (amit betettem a mikoróba 20 másodpercre, így könnyebb lesz összegyúrni). Most pedig jöhet a kézimunka, összegyúrjuk a masszánkat! Először nehézkes lehet, de tartsatok ki, megéri!:) Mikor a tésztánk már egy egységes kupacot alkot, rakjuk be a hűtőbe kb 10 percre.
Ezalatt elkészítjük a "körmöket" a mandulából. Fontos, hogy eltávolítsuk a vékony, barna héját. Erre a legegyszerűbb módszer, ha felforralunk egy kevés vizet és beledobáljuk a mandulákat. Kb 5 perc múlva elkezdhetjük lehámozni a puha héjat, egy egyszerű mozdulattal.
Most pedig vissza a tésztához! Egy liszttel megszórt nyúltódeszkán dolgozzunk. Csípjünk a tésztából kisebb kupacokat és kezdjük el henger alakúra formázni őket. Lehetnek 8-10 cm hosszúak is, elvégre ezek banya ujjak!:) Ezután a bütykök kialakításához nyomjuk felfelé a tésztát az egyik, majd a másik oldalról. Most egy kitüremkedést kellet kapnunk. Ezt ismételjük meg még egyszer egy kicsit távolabb az előzőtől! Vágjunk ráncokat a tésztába egy kis késsel, majd helyezzünk egy mandulát minden ujj végére. Tegyük őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és mehetnek a sütőbe kb 180 fokra, 20-25 percre!
Eközben olvasszuk meg a csokinkat. Ez a lépés kihagyható, én csak a "körmöket" festettem ki vele.
Mikor készen vagyunk megspékelhetjük az ujjakat egy kis "vérrel". Én ribizli lekvárt választottam, de bármilyen piros gyümölcsös lekvárral működik a dolog. Megkentem az ujjak végét és egy tálcába tettem őket, aminek a végébe szintén tettem a lekvárból. Így még mindig vérző hatást értünk el.
Remélem elnyerte a tetszéseteket ez az egyszerű, mégis mutatós desszert!
Jó étvágyat!:)
Noémi
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése