2016. március 25., péntek

Graham Lisztes Pizzatészta!!

Ismét próbáltam valami egészségesebbet az asztalra tenni, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy teljes mértékben graham lisztből készült a mai pizza tészta.
Változtattam az arányokon, elvégre nem csak én vagyok itthon, és nem szerettem volna ha rám marad az egész. 
Persze, ha merészebbek vagyunk, akkor ki lehet próbálni 100% graham lisztesen is, viszont, nem biztos, hogy mindenkinek bejön az "egészséges" íze miatt!
Az állagán annyit változtat a liszt, hogy sokkal jobban fog törni és természetesen az íze is másabb lesz.
Íme a recept!

Hozzávalók  (7 közepes pizzához!)

- 1kg liszt
   ennek elosztási aránya:  650g graham 
                                          350g sima búzaliszt
- 2 csapott ek só
- 1 ek szárított oregánó
- 4 csipet őrölt fekete bors (ezen lehet változtatni!)
- 2 tasak szárított élesztő
- 1 tk cukor
- 6 dl langyos víz
- 6 ek olívaolaj

- tetszőleges feltétek!

Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet, a sót, az oregánót és a borsot.

Bögrében felfuttatjuk az élesztőt, úgy, hogy először 2dl langyos vízbe tesszük a cukrot, az olívaolajat és a szárított élesztőt. 
Ha felfutott, akkor hozzáöntjük a száraz összetevőkhöz, és elkezdjük gyúrni. A maradék 4dl vizet fokozatosan adjuk a masszához gyúrás közben. Használjuk fel mindet, kelleni fog!

Mikor összeállt a tészta, egy nagy kilisztezett tálba tesszük, hogy ne ragadjon a tálhoz, és kb 45 perc alatt a duplájára kelesztjük. 
A megkelt tésztát nagyjából egyenlő részekre szedjük és a kiolajozott pizzatepsibe nyújtófával és kézzel formázzuk! (Ha nincs nincs pizzasütő tepsink, akkor nyugodtan használjunk egy normál fajtát, csak próbáljunk egyenlő köröket formálni a tésztából!)

Kenjük meg a pizzákat paradicsomszósszal (Ha érdekelne a házi paradicsomszósz recept, akkor a későbbiekben írhatok róla!) Megszórjuk a feltétekkel, és 220fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük a pizzákat!

Melegen tálaljuk, a ropogós pizzákat!



Jó étvágyat!
Noémi




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése