Az egyik kedvenc pékségem árul ehhez a szilvás tönkölykockához hasonlót, így megpróbáltam otthon is kivitelezni.
Elkezdtem hasonló receptek után olvasni, és mivel nem találtam egy tökéleteset sem, elkezdtem összedolgozni azokat amiket jónak találtam, és hozzáadni a saját ötleteimet. Így jött létre ez a recept, ami mára a család egy nagy kedvence, a gyors elkészítése és persze az íze miatt is.
Íme a recept!
Hozzávalók
- 4db tojás
- 185g nádcukor
- 190g vaj (szobahőmérsékleten!)
- 1 csipet só
- 1 doboz joghurt (125g)
- 110g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 80g zabpehelyliszt ( ez az összetevő helyettesíthető ugyanúgy tönkölyliszttel)
- 1,5 teáskanál fahéj
- 1 befőtt szilva ( 340g)
- 100g szilvalekvár
- apróra vágott dió (ízlés szerint, a sütemény tetejére)
- 20cm-es tortaforma (ez tetszés szerint választható, én kör alakban sütöttem, de négyzetben, téglalapban is elkészíthető)
Elkészítés
A szoba hőmérsékletű vajat krémesre keverjük egy robotgép segítéségével. Hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáját, a joghurtot és összekeverjük, még mindig a robotgépet használva. Fontos, hogy minden hozzávaló belekerülése után keverjük meg a tésztát, hogy elkeveredjenek az alapanyagok!
Ehhez adjuk az átszitált száraz összetevőket, tehát a fahéjat és a lisztet, amiket érdemes a szitálás után együtt elkeverni egy külön tálban, és csak utána hozzáadni a már meglevő mixtúránkhoz.
Egy elkülönített tálban felverjük a tojás fehérjét, és kis részletekben hozzáadagoljuk a tésztánkhoz. Óvatosan forgassuk bele, nehogy nagyon összetörjük.
Sütőpapírral kibélelt, vagy vajjal kikent majd lisztezett tepsibe öntjük a masszát. A szilvalekvárból evőkanálnyi kupacokat kanalazunk a tepsiben lévő tésztába (én egy körkörös mintát követtem, de bármilyen elrendezésben bele lehet halmozni a lekvárt). Ezeket a kupacokat az ujjunkkal érdemes belenyomkodni a masszába, hogy sütésnél ne dobja ki magából.
A felezett szilvákat a tetejére tesszük, majd meghintjük fahéjjal és megszórjuk az apróra vágott dióval. Ajánlatos befedni a tortát alufóliával, az egyenletes sülés érdekében!
Előmelegített sütőben sütjük 180fokon 40-45 percig, illetve tűpróbáig.
Szeletekre (vagy kockákra) vágva tálaljuk, egy kis meleg tejjel:)
Jó étvágyat!
Noémi
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése