Hatalmas kedvenc az egész család körében, hiszen könnyű és frissítő is. Tökéletes ebben a meleg évszakban, hiszen a sütőt sem kell használnunk.
Szezonális gyümölcsökkel is dolgozhatunk, de a konzervek is megteszik:)
GYÜMÖLCSÖS TIRAMISU!
Íme a recept!
Hozzávalók (16 szelethez) 24cm- es lecsatolható kör tortaforma!
- 500g mascarpone
- 200g porcukor
- 3 dl tejszín
- 1 tasak/ 6 lap zselatin
- 1 tk őrölt fahéj
- 4 tojássárgája
- 250 g eper
- 250 g őszibarack ( én befőttet használtam)
- kb. 38 db babapiskóta
- ízlés szerint elkészített tejeskávé (kb 4 dl)
- 2-3 ek rum aroma
- 2 ek kakaópor
Első lépésként előkészítjük a gyümölcsöket.
Az epret megmossuk, és kis szeleteket vágunk hosszába. Ez nagyságtól függően lehet félbe vagy akár több szeletre is vágva! Ezek a dekoráláshoz kellenek, a maradékot vághatjuk kisebb kockákra!
A barackokat tetszés szerint vághatjuk. Én ezt is fel szoktam csíkozni, viszonylag vastagra.
Meleg vízfürdőben addig keverjük a porcukrot és a tojások sárgáját, amíg a cukor elolvad, majd kihűtjük. (Ezzel hőkezeljük a tojásokat!)
A mascarponét robotgéppel kikeverjük, és fokozatosan hozzáadjuk a tojásos masszát és a fahéjat.
A tejszínt kemény habbá verjük, és hozzákeverjük a mascarponéhoz.
Az egy csomag zselatint 1 ek vízzel felfőzzük, majd a kikevert krémhez öntjük.
Elkezdhetjük összeállítani a tiramisut.
Béleljük ki sütőpapírral a tortaforma alját és az oldalait is!
A babapiskótákat egy pár másodpercig áztassuk a rummal kikevert tejeskávéban.
Egyenként borítsuk be a tortaforma alját az áztatott babapiskótákkal. Ha maradnak kimaradt hézagok, nyugodtan tördeljük a piskótákat, hogy kitöltsük őket!
Ennél a fázisnál kell elkezdenünk a tiramisu szélének a dekorálását. Az ehhez felvágott egész eperszeletekkel körberakjuk a karika oldalát, úgy hogy a gyümölcs belseje látszódjon!
Most kenhetjük a krém 1/3-át a babapiskótás alapra.
Majd jöhet a barack, és a kisebbre felvágott eper. Én szeretem körkörösen elrendezni a barackokat, de ez csak ízlés kérdése!
A gyümölcsökre simítjuk a krém 2/3-át. Erre elrendezünk még egy réteget az áztatott babapiskótásból, csakúgy mint a legelején!
A piskótára pedig rákerül az utolsó harmada a krémnek!
A tetejét kenjük egy kicsit "maszatosra", hiszen így jobban fog mutatni a kakaópor.
Tegyük hűtőbe a kész tiramisut 2-3 órára, vagy éjszakára. Tálalás előtt szitáljuk a tetejére a kakaóport, és már szeletelhetjük is!:)
Jó étvágyat!
Noémi
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése