2016. június 27., hétfő

GYÜMÖLCSÖS TIRAMISUTORTA!

Bármilyen ünnepségre is kerül sor, biztos, hogy egy gyümölcsös tiramisu az asztalon lesz!
Hatalmas kedvenc az egész család körében, hiszen könnyű és frissítő is. Tökéletes ebben a meleg évszakban, hiszen a sütőt sem kell használnunk.
Szezonális gyümölcsökkel is dolgozhatunk, de a konzervek is megteszik:)

GYÜMÖLCSÖS TIRAMISU!



Íme a recept!

Hozzávalók (16 szelethez) 24cm- es lecsatolható kör tortaforma!

- 500g mascarpone
- 200g porcukor
- 3 dl tejszín
- 1 tasak/ 6 lap zselatin
- 1 tk őrölt fahéj
- 4 tojássárgája
- 250 g eper
- 250 g őszibarack ( én befőttet használtam)

- kb. 38 db babapiskóta
- ízlés szerint elkészített tejeskávé (kb 4 dl)
- 2-3 ek rum aroma

- 2 ek kakaópor

Első lépésként előkészítjük a gyümölcsöket.
Az epret megmossuk, és kis szeleteket vágunk hosszába. Ez nagyságtól függően lehet félbe vagy akár több szeletre is vágva! Ezek a dekoráláshoz kellenek, a maradékot vághatjuk kisebb kockákra!
A barackokat tetszés szerint vághatjuk. Én ezt is fel szoktam csíkozni, viszonylag vastagra.

Meleg vízfürdőben addig keverjük a porcukrot és a tojások sárgáját, amíg a cukor elolvad, majd kihűtjük. (Ezzel hőkezeljük a tojásokat!)
A mascarponét robotgéppel kikeverjük, és fokozatosan hozzáadjuk a tojásos masszát és a fahéjat.
A tejszínt kemény habbá verjük, és hozzákeverjük a mascarponéhoz.
Az egy csomag zselatint 1 ek vízzel felfőzzük, majd a kikevert krémhez öntjük.

Elkezdhetjük összeállítani a tiramisut.
Béleljük ki sütőpapírral a tortaforma alját és az oldalait is!
A babapiskótákat egy pár másodpercig áztassuk a rummal kikevert tejeskávéban.
Egyenként borítsuk be a tortaforma alját az áztatott babapiskótákkal. Ha maradnak kimaradt hézagok, nyugodtan tördeljük a piskótákat, hogy kitöltsük őket!
Ennél a fázisnál kell elkezdenünk a tiramisu szélének a dekorálását. Az ehhez felvágott egész eperszeletekkel körberakjuk a karika oldalát, úgy hogy a gyümölcs belseje látszódjon!
Most kenhetjük a krém 1/3-át a babapiskótás alapra.
Majd jöhet a barack, és a kisebbre felvágott eper. Én szeretem körkörösen elrendezni a barackokat, de ez csak ízlés kérdése!
A gyümölcsökre simítjuk a krém 2/3-át. Erre elrendezünk még egy réteget az áztatott babapiskótásból, csakúgy mint a legelején!
A piskótára pedig rákerül az utolsó harmada a krémnek!
A tetejét kenjük egy kicsit "maszatosra", hiszen így jobban fog mutatni a kakaópor.

Tegyük hűtőbe a kész tiramisut 2-3 órára, vagy éjszakára. Tálalás előtt szitáljuk a tetejére a kakaóport, és már szeletelhetjük is!:)





Jó étvágyat!
Noémi


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése