2017. szeptember 10., vasárnap

GESZTENYÉS - RUMOS CSOKITORTA!

Vannak olyan ismerőseink, akik a gyümölcsmentes tortákat preferálják, így mikor a minap vendégül láttuk őket, szerettem volna kísérletezni egy kicsit.
Tekintve, hogy mi általában a gyümölcsös sütiket részesítjük előnyben, olyan tortát akartam sütni, ami nem túl vajas, nem túl édes és pláne nem gyümölcsös. 
A grammos mértékegységeket próbáltam néhol elhagyni, de nem hiszem, hogy nagy sikerrel jártam.

GESZTENYÉS - RUMOS CSOKITORTA!



Hozzávalók: (22 cm-es tortakarikához)
A piskótához:                                                              Csokikrém:
- 6 db tojás                                                                   - 200 g étcsokoládé
- 7 ek kristálycukor                                                      - 150 g mascarpone
- 4 ek liszt                                                                     - 150 habtejszín
- 2 ek rum aroma                                                          - 6 ek porcukor
- 2 ek holland kakaópor                                                - 2 ek vaj
A gesztenyekrémhez:                                                  A ganachehoz:
- 250 g gesztenyemassza (cukrozatlan)                        - 100 g étcsokoládé
- 170 g mascarpone                                                       - 100 ml habtejszín
- 100 ml habtejszín
- 2 ek rumaroma
- 7-8 ek porcukor

1. A piskótához szétválasztjuk a tojásokat. Kezdjük el felverni a fehérjét, mikor elkezd habosodni adjunk hozzá 5 ek cukrot, és verjük kemény habbá. A maradék cukorral (3 ek) és rum aromával kihabosítjuk a sárgáját is. Ezt hozzáöntjük a fehérje habhoz, és ebbe szitáljuk a kakaóporral elkevert lisztet is. Óvatosan keverjük el, de ne túl sokáig, mert összeesik a tészta. Sütőpapírral bélelt 22cm-es tortakarikába öntjük a masszát és előmelegített 180°C-os sütőben kb 30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! 
2. A gesztenyekrémhez a gesztenyemasszát robotgéppel (vagy villával) áttörjük, majd hozzáadjuk a mascarponét, rum aromát és a porcukrot krémessé keverjük. (A cukor mennyisége változhat, ha édesített gesztenyemasszát használunk. Kóstolgassuk!) Végül hozzákeverjük a felvert tejszínhabot.
3. A csokikrémhez a csokit vízgőz felett megolvasztjuk a vajjal. Hozzákeverjük a porcukrot, a mascarponét és a porcukrot, majd hagyjuk kihűlni. Ha szobahőmérsékletűre hűlt, keverjük bele a habbá vert habtejszínt. 
4. A tortát ganache csokikrémmel fogjuk bevonni. Ehhez felforraljuk a tejszínt és ráöntjük az összetört csokira. 5 percig letakarva állni hagyjuk, majd elkeverjük.
5. A piskótát 3 egyenlő részre vágjuk (óvatosan, vékonyak lesznek a lapok!) és az egyiket visszahelyezzük a tortakarikába, megkenjük csokikrémmel majd gesztenyés krémmel. Rátesszük a második piskótalapot és még egyszer elvégezzük a rétegezést. Tetejét beborítjuk a harmadik piskótalappal. 30 percig hűtőben pihentetjük a tortát, majd bevonjuk a ganache krémmel.
Ismét hűtőbe tesszük, hagyjuk megdermedni a csokit.




Jó étvágyat!
Noémi:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése